Wat doen we?

Het Cultuurtraject Rotterdam is een avontuurlijke rondreis voor leerlingen uit het primair, speciaal en voortgezet onderwijs langs de mooiste culturele instellingen van Rotterdam. Het is een fantastische manier om concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en workshops te bezoeken. En kennis te maken met alle kunstdisciplines. Leerlingen komen door de jaren heen in aanraking met beeldende kunst, dans, media, theater, muziek, erfgoed en literatuur. Het Cultuurtraject is er voor groep 1 van het primair onderwijs tot en met leerjaar 4 van het voortgezet onderwijs. Maar ook voor het speciaal onderwijs. En je maakt zelf het programma dat het beste bij jouw school past.

 

Voor wie is het Cultuurtraject Rotterdam?

Primair onderwijs

Alle basisscholen in Rotterdam kunnen deelnemen aan het Cultuurtraject Rotterdam. Met aanbod dat aansluit op de leeftijd van de leerlingen.

In het Cultuurtraject Rotterdam zijn de scholen in het primair onderwijs verdeeld in twee groepen: Noord en Zuid. Onder Zuid vallen alle scholen ten zuiden van de Maas plus de deelgemeenten Hoek van Holland en Kralingen-Crooswijk. Onder Noord vallen scholen ten noorden van de Maas. De groep waarin je zit, bepaalt uit welke activiteiten je kunt kiezen. Zo blijft het Cultuurtraject elk jaar gevarieerd en maken alle leerlingen kennis met alle kunstdisciplines. Benieuwd naar het aanbod in het huidige schooljaar? 

 

Speciaal onderwijs
Alle Rotterdamse scholen in het speciaal onderwijs kunnen deelnemen aan het Cultuurtraject Rotterdam. Het aanbod is een zorgvuldige selectie van activiteiten geschikt voor jouw leerlingen. Hiervoor zijn kunstvakdocenten geselecteerd die ervaring hebben met speciaal onderwijs. Per groep kun je uit alle disciplines kiezen wat het beste bij jouw leerlingen past. Benieuwd naar het aanbod van het huidig schooljaar?

 

Voortgezet onderwijs
Alle scholen uit het voortgezet onderwijs in Rotterdam kunnen deelnemen aan het Cultuurtraject Rotterdam. Het aanbod is geschikt voor de leerjaren 1 tot en met 4. Voor het vak CKV in leerjaar 3 t/m 5 wordt een apart project aangeboden waar de onderzoekende vaardigheden van de leerling centraal staat. Benieuwd naar het aanbod van het huidig schooljaar?

 

Het traject

Een leerling die vanaf groep 1 van het primair onderwijs tot en met het 4e leerjaar voortgezet onderwijs ieder jaar deelneemt aan het Cultuurtraject Rotterdam, maakt in meer dan twintig activiteiten kennis met wat Rotterdam aan kunst en cultuur te bieden heeft. Per schooljaar bezoek je twee activiteiten in twee disciplines. Deze voeren je langs tal van concertzalen, theaters en musea. En brengen je in contact met beeldend kunstenaars, dansers, acteurs, fotografen en muzikanten. Met regisseurs, choreografen, filmmakers en ontwerpers. Met denkers en met makers, amateurs en professionals.

 

De activiteiten nodigen je uit om te kijken, te luisteren en je open te stellen voor het nieuwe, het andere. Maar ze nodigen ook uit om zelf aan de slag te gaan en zo spelenderwijs te ontdekken wat het is om kunst te maken. En er is altijd ruimte om met elkaar te praten over wat je hebt gezien en gedaan. Benieuwd hoe het Cultuurtraject Rotterdam in zijn werk gaat?