Sluiten

hdfhfg

Klik hier om naar de evaluatie te gaan.
Sluiten
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Cultuurtraject Rotterdam wordt georganiseerd door het KCR

Terugblik 'Cultuurtraject in de Spiegel'

Geplaatst op 30-10-2014

Op 27 oktober 2014 organiseerde het KCR de plenaire sectorbijeenkomst ‘Cultuurtraject in de Spiegel’. Dit keer waren we te gast bij het Scapino Ballet en mochten we een kijkje nemen in het werkleven van de professionele dansers. Grote dansstudio’s waarbij schoenen niet zijn toegestaan, rustruimtes met loungesets, een grote naairuimte en grote rekken en containers met kostuums. Nicole de Kogel-Rust, van het Scapino ballet, vertelt over de educatieprojecten van Scapino Academy waarbij leerlingen onderdelen van een dansvoorstelling of training te zien krijgen met daaraan gekoppeld een actieve workshop in een van de dansstudio’s.

Na de rondleiding presenteerde het KCR de nieuwe mogelijkheden binnen de website van Cultuurtraject Rotterdam. Scholen kunnen vanaf nu alle projecten direct online evalueren via http://www.cultuurtrajectrotterdam.nl/. De workshop- en/of museumdocenten vormen hierbij een belangrijke schakel, zie voor meer info de factsheet. Verder zoomden we kort in op een nieuw stadsbreed thema  ’75 jaar wederopbouw’ in de periode 2015-2016; Een stedelijke manifestatie in voorbereiding door Rotterdam Festivals. We bespraken de mogelijkheden van dit thema voor het onderwijs. Instellingen spraken hun behoefte uit om dit gezamenlijk met KCR op te pakken. Het KCR zal in de nabije toekomst hierover een bijeenkomst organiseren.

In het tweede gedeelte gingen de deelnemers in groepjes aan de slag waarbij ze hun eigen cultuurtrajectprojecten vanuit het begrippenkader van Cultuur in de Spiegel bekeken. Wat is het onderwerp van mijn project? Hoe past het onderwerp bij het cultureel zelfbewustzijn van de leerling? Welke cognitieve vaardigheden worden aangesproken? Deze vragen hielpen mee bij de analyse van projecten. Voor meer informatie zie de handout "Cultuurtraject in de Spiegel".

De bijeenkomst eindigde met Yvonne Spits, cultuur coördinator van de Rotterdamse Montessorischool. We bekeken het cultuurtraject van de school en gingen in gesprek over hoe zij en haar collega’s keuzes maken in het cultuurtraject, hoe de gekozen projecten kunnen aansluiten bij het onderwijs in de school en waarom ze interessant zijn voor de leerlingen.

Uitgereikte documenten tijdens de bijeenkomst kun je hier downloaden:

 

internetbureau w3s.nl