“Mijn tekening is tweemiljoen euro waard!”

30 november 2020

Leerlingen van groep 5 & 6 van OBS De Vierambacht staan vol verwachting voor een deur met een grote rode strik. Daarachter wacht hen een expositie van felgekleurde afdrukken die de leerlingen afgelopen tijd hebben gemaakt. Ook ouders zijn uitgenodigd voor een feestelijke (privé)rondleiding, om de werken van hun kinderen te komen bewonderen en de kids nog één keer live aan het werk te zien in de workshop. KCR is uitgenodigd om het feestelijke spektakel van Atelier in School bij te wonen in Punt 5 kinderatelier.

 

Bij Punt 5 kinderatelier nemen Marion Rutten en Michelle Kootkar sinds 2013 leerlingen van De Vierambacht onder hun hoede in hun eigen editie van ‘Ateliers in School’, onderdeel van de stimuleringsregeling Cultuureducatie met Kwaliteit. Het doel van dit Atelier bij De Vierambacht: Leerlingen ervarend laten leren en stimuleren om eigen creatieve mogelijkheden te onderzoeken, (fijn)motorische vaardigheden vergroten en zelfvertrouwen ontwikkelen in eigen kunnen. 


Na het openen van de tentoonstelling hollen de leerlingen enthousiast door de ruimte en wijzen naar alle werken die tentoongesteld zijn. Op één van de muren hangen afdrukken en op de tafel daaronder de krasplaatjes, waarmee de leerlingen de afdrukken hebben gemaakt. Al puzzelend zoeken ze de plaatjes bij elkaar. “Die heb ik gemaakt!” zegt één van de meiden tegen haar ouders. “Oja, ik zie het. Thuis hadden we ook al geoefend op de giraffes!”


Dertien leerlingen mogen vandaag hun kunstenaarsdiploma in ontvangst nemen. “Vorig jaar kreeg ik een diploma, toen ging iedereen voor mij klappen!” roept een andere leerling vol trots. Marion legt uit dat de leerlingen één voor één naar voren mogen komen, hun handtekening mogen zetten en hun diploma in ontvangst mogen nemen. Eén van de jongens vraagt bezorgd wat je moet doen als je nog geen handtekening hebt. Gelukkig weten ze eruit te komen en krijgt iedereen een diploma. Trots laten de leerlingen de diploma's aan elkaar en hun ouders zien. “Ik wil volgend jaar ook weer mee doen!”

“Ik wil volgend jaar ook weer mee doen!”


Dan is het tijd voor de hele klas om ook zelf een afdruk te maken. Dat hoef je ze geen twee keer te vragen en vliegensvlug ontstaat er een aardige rij voor de pers. Eén van de jongens is zo enthousiast dat hij in alle haast per ongeluk zijn tekening van het plaatje wist, nog voor de afdruk is gemaakt. "Oeps!" Geen paniek, al gauws begint hij vol goede moed aan zijn tweede tekening. Terwijl ze staan te wachten kijken de leerlingen om zich heen. “Wie is dat?” vragen de meiden giechelend en wijzend naar een zelfportret van Vincent van Gogh.

 

 

Terwijl de leerlingen hun jassen en tassen pakken bekijken ze elkaars afdrukken. “Mijn tekening is tweemiljoen euro waard!” roept één van de jongens vol overtuiging, waarna hij hem aan de juf probeert te verkopen. 

Ook deelnemen aan Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2025?


De Vierambacht is één van de scholen die afgelopen jaar aan de slag mocht met Ateliers in School. Een project van de stimuleringsregeling Cultuureducatie met Kwaliteit waarbij er één dag in de week een kunstenaar met leerlingen aan het werk gaat. Van 2021 tot 2025 gaat er weer een nieuwe periode in voor Cultuureducatie met Kwaliteit, ook in Rotterdam. Om kinderen en jongeren een relevant, divers en inclusief cultureel programma op hoog niveau aan te bieden. Ben je benieuwd naar deze stimuleringsregeling? Download dan de brochure.