“Juf, het moet zo!”

10 december 2020

foto: Marwan Magroun

 

Het is een koude maar zonnige middag als groep 3A van de Wilgenstam aan komt rijden in een echte ‘schoolreisjesbus’. Aan de overkant van het pleintje staat juf Linda van de SKVR hen al op te wachten. Luid juichend en schreeuwend zwaaien ze naar haar. Vandaag betreden ze voor de laatste keer tijdens dit project een dansstudio voor nog een laatste optreden.

 

Op de Wilgenstam volgen alle groepen 3 een serie van 12 lessen bij SKVR in hun eigen editie van Ateliers in School. Ze gaan daarin aan de slag met kunst en dans. Ook ontmoette groep 3a via zoom dansers van Conny Janssen Danst. Ter afsluiting volgt er normaal gesproken een opvoering voor de hele school inclusief de ouders. Helaas kan dat vanwege de huidige omstandigheden niet doorgaan. Dus worden ze in plaats daarvan vastgelegd op film. Maar dat mag de sfeer niet drukken en de leerlingen staan te popelen. “Ik heb thuis geoefend.” zegt één van de meiden enthousiast.

 

“Net als in de bioscoop!”

 

De juf legt uit dat ze te gast zijn in een echte dansstudio en dat iedereen zich netjes moeten gedragen. “Net als in de bioscoop!” zegt één van de leerlingen enthousiast. De schoenen gaan uit en ze betreden de witte zaal met barre aan de muur. De lege zaal is zo uitnodigend dat ze al beginnen met rennen, rollen, radslagen en iemand maakt zelfs een sneeuwengel op de grond met zwiepende armen en benen. “Jongens, we worden al gefilmd!” roept één van de meiden zodra ze de cameravrouw in het oog krijgt.

 

Even later zijn alle ogen op juf Linda gericht. Het eerste gedeelte van de dans maken de leerlingen een standbeeld. Heel even is het muisstil. Langzaam bouwen ze de bewegingen op. Eerst het hoofd, dan de handen, dan de rest van het lichaam. Hoe groter de bewegingen worden hoe moeilijker de leerlingen het vinden om stil te blijven. Hier en daar ontsnapt een vreugdekreet en het plezier spat van de gezichten af. Daarna mogen ze in duo’s elkaars dans kopiëren. Nieuwsgierig kijken ze elkaar aan. Eerst aarzelend dan vol overtuiging en bemoedigd als de ander de bewegingen vol enthousiasme nadoet.

 

“Hand, hand, kijk. Dit is één, dit is twee.”

 

Eerdere lessen oefenden ze al een dans. Voordat hij voor het ‘echie’ op de film gaat oefenen ze alle bewegingen nog één keer. Ze weten hem nog goed terug te halen en als de juf twee bewegingen per ongeluk omdraait weten ze het meteen te vertellen. “Juf, het moet zo!” Gretig doet één van de jongens voor hoe de volgorde wel gaat. Om zichzelf bij de les te houden praatten ze tijdens de uitvoering van de dans mee met de juf. “Hand, hand, kijk. Dit is één, dit is twee.”

 

Ook deelnemen aan Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2025?

De Wilgenstam is één van de scholen die afgelopen jaar aan de slag mocht met Ateliers in School. Een project van de stimuleringsregeling Cultuureducatie met Kwaliteit waarbij er één dag in de week een kunstenaar met leerlingen aan het werk gaat. Van 2021 tot 2025 gaat er weer een nieuwe periode in voor Cultuureducatie met Kwaliteit, ook in Rotterdam. Om kinderen en jongeren een relevant, divers en inclusief cultureel programma op hoog niveau aan te bieden. Ben je benieuwd naar deze stimuleringsregeling? Download dan de brochure.