“Ik heb geleerd om nooit op te geven”

01 december 2020

Gespannen betreden om de beurt drie groepen 7/8 leerlingen van bassischool Jan Prins het podium van de theaterzaal bij de SKVR. De zaal is helemaal leeg maar via een live verbinding kijken er zo’n 110 ouders mee. Dit is de afsluiting van een project waar ze al langere tijd mee bezig zijn. “Toi toi toi” roept de juf hen bemoedigend toe terwijl de muziek start.

 

SKVR komt al sinds 2013 samen met Scapino Ballet en Codarts bij de Jan Prins voor hun eigen editie van ‘Ateliers in School’, onderdeel van de stimuleringsregeling Cultuureducatie met Kwaliteit. Tijdens deze periode krijgen de leerlingen lessen rondom een voorstelling van Scapino. Ze krijgen danslessen, bezoeken de voorstelling en ontmoeten de dansers. Nu is het tijd voor de kers op de taart: hun eigen voorstelling.

 

Voordat ze ‘live’ gaan, kunnen de drie klassen nog een laatste keer hun dans doornemen. Sommige leerlingen zijn ontzettend nerveus en lijken zich maar niet te kunnen concentreren, anderen gaat het beter af. “Nee, ik ben niet zo zenuwachtig. Ik doe al vaker optredens met synchroonzwemmen.” vertelt één van de leerlingen als haar wordt gevraagd of ze het spannend vindt.

 

“We gingen met onze klas proberen om van ingrediënten als zonlicht en water onze eigen dans maken.”

 

Het optreden is een combinatie van dans, percussie en goocheltrucks. Tussendoor blikken de leerlingen terug op afgelopen periode. Wat vonden ze zelf eigenlijk het allerleukst? “We gingen met onze klas proberen om van ingrediënten als zonlicht en water onze eigen dans maken.” vertelt één van de meiden enthousiast. Een ander vertelt: “Het leukste aan het optreden vond ik het dansen in duo’s. Bij een duet moet je het met zijn tweeën eens worden. Soms is dat lastig want de ene wil water en de andere vuur. Ik heb geleerd om nooit op te geven.”

 

Ook deelnemen aan Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2025?


De Jan Prins is één van de scholen die afgelopen jaar aan de slag mocht met Ateliers in School. Een project van de stimuleringsregeling Cultuureducatie met Kwaliteit waarbij er één dag in de week een kunstenaar met leerlingen aan het werk gaat. Van 2021 tot 2025 gaat er weer een nieuwe periode in voor Cultuureducatie met Kwaliteit, ook in Rotterdam. Om kinderen en jongeren een relevant, divers en inclusief cultureel programma op hoog niveau aan te bieden. Ben je benieuwd naar deze stimuleringsregeling? Download dan de brochure.