Meer dan mens! ontdekken, verzamelen, ontwerpen,

Informatie

Doelgroep
VO Vmbo BBL/KBL Leerjaar 1, 2, 3, 4
VO Vmbo TL/Mavo Leerjaar 1, 2, 3, 4
VO Havo Leerjaar 1, 2, 3, 4
VO Vwo Leerjaar 1, 2, 3, 4
Locatie
Rondleiding incl. workshop op locatie Het Nieuwe Instituut
Periode
Rondleiding incl. workshop 31-10-2022 t/m 07-07-2023
Duur
90 minuten Rondleiding incl. workshop
Leerdoelen
- kerndoelen 48, 49, 50, 52 Kunst en cultuur
- kerndoelen 36, 38, 40, 42 Mens en maatschappij
- kerndoelen 54, 55, 56 Kunstzinnige oriëntatie en beeldende vorming
- kerndoelen 51 Oriëntatie op jezelf en de wereld-tijd
Contactpersoon bij KCR
team Cultuurtraject (cultuurtrajectrotterdam@kc-r.nl)

Het Nieuwe Instituut droomt van een wereld waarin duurzaamheid en rechtvaardigheid voorop staan en gaat daarom een groot experiment aan: we worden op 22 april 2022 een zoöp. Inderdaad, dat is een raar woord. Neem het Griekse woord voor leven, zoë, plak het vast aan het woord coöperatie (samenwerken), kort het wat in en je bent er. 

 

Laten we eerlijk zijn, de mens zorgt niet zo goed voor de aarde. Het resultaat: klimaatverandering, plastic soep, crisis na crisis. Daarom vroegen wij ons af: hoe zou de wereld er uitzien als alles wat leeft evenveel rechten heeft? Stel je voor dat een boom een rechtszaak kan winnen van een wegenbouwer en dat een architect rekening moet houden met een eendenfamilie. Dat al het leven gaat samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken. En dat zelfs door mens gemaakte schepsels als telefoons en games een stem hebben bij het maken van beslissingen. 
 
Tijden deze omleiding onderzoeken de leerlingen een wereld waarin mensen en andere wezens in harmonie met elkaar en hun omgeving samenleven. Een omleiding  bevat altijd maak- en doe-elementen.

 

Meer weten? Kijk op onze website.  

 

In het geval van een tijdelijke sluiting i.v.m. Covid-19, kan de klas ook meedoen met een School Scroll: een digitale omleiding door het internet vanuit het klaslokaal. Lees hier meer.