IFFR featurefilm: Selectie beste IFFR speelfilms Films om van te houden!

Informatie

Doelgroep
VO Vmbo BBL/KBL Leerjaar 3, 4
VO Vmbo TL/Mavo Leerjaar 3, 4
VO Havo Leerjaar 3, 4
VO Vwo Leerjaar 3, 4
Locatie
Voorstelling op locatie Rotterdam
Periode
Voorstelling 25-01-2023 t/m 04-02-2023
Duur
120 minuten Voorstelling
Leerdoelen
- leerlingen en studenten onderzoeken de verschillende keuzes die de personages hebben (gemaakt) in sleutelscènes uit de film
- vertalen die vraagstukken naar hun eigen leven.
- sluit goed aan bij burgerschap en maatschappijleer.
Contactpersoon bij KCR
team Cultuurtraject (cultuurtrajectrotterdam@kc-r.nl)

Het programma bestaat uit een persoonlijke monoloog van theatermaker Mahfoud Mokaddem, een nagesprek en lesmateriaal. Er wordt een link gelegd met thema's uit de film: etnisch profileren en omgaan met spanningen tussen verschillende groepen vanuit een specifieke context.

 

Les Misérables

In zijn speelfilmdebuut laat Ladj Ly de spanningen hoog oplopen in Les Bosquets, een wijk vol armoedige flats. Politieagent Stéphane heeft zich van de Franse provincie laten overplaatsen naar Montfermeil en beleeft zijn eerste dag als handhaver in dit rumoerige district. Het is een vuurdoop van jewelste, met twee collega’s die er zo hun eigen methodes op na houden.

 

Shabu

Energieke coming-of-age-documentaire waarin een Rotterdamse puber met Surinaamse wortels al joyridend de auto van zijn oma in de prak rijdt. Hij krijgt een gigantische familiepreek en moet de rest van de zomer werken om de schade te vergoeden.

 

Rocks

De Brits-Nigeriaanse Shola – bijgenaamd Rocks – is vijftien jaar. Volgens de docenten op school moet ze gaan nadenken over haar toekomst, maar het heden slokt al haar energie en aandacht op. Haar vader is overleden en haar moeder is plotseling vertrokken om “haar hoofd vrij te maken”. Het is niet de eerste keer dat Rocks en haar kleine broertje Emmanuel er alleen voor staan. Helemaal alleen is Rocks gelukkig niet: ze heeft haar vriendinnen.

 

Gagarine

Een magische vertelling over een eenzame tiener die zich vastklampt aan de flat waar hij is ­opgegroeid. De zestienjarige Youri (lseny Bathily) is een slimme, wat nerdy tiener die liefst naar planeten en sterren kijkt en droomt van een ruimtereis. Youri moet voor zichzelf zorgen en voor het gebouw: met klein onderhoud probeert hij de sloop te voorkomen. 

 

* bij het festivalbezoek zit standaard lesmateriaal inbegrepen.