Beat the Heat Workshop over architectuur en ontwerp inzetten voor klimaatadaptatie

Informatie

Doelgroep
PO Leerjaar 6-7-8 (Montessori-Jenaplan), 7-8
Locatie
Workshop op school
Periode
Workshop 17-05-2024 t/m 28-06-2024
Duur
100 minutenuten Workshop
Leerdoelen
- Leren hoe hitte ontstaat in de stad en wat klimaatadaptatie is
- Leren hoe je een stabiele en sterke constructie bouwt
- Leren ontwerpen, creativiteit gebruiken, samenwerken, oplossingsgericht denken, kritisch denken en communiceren.
- Leren zich onderzoekend op te stellen in hun directe omgeving.
Contactpersoon bij KCR
team Cultuurtraject (cultuurtrajectrotterdam@kc-r.nl)

In de workshop Beat the Heat gaan leerlingen de zomerse hitte bestrijden door een schaduwplek te ontwerpen voor op hun schoolplein. We duiken in het thema klimaatadaptatie en leerlingen ontdekken hoe je creativiteit en ontwerp kan gebruiken om een probleem op te lossen.

 

Klimaatadaptatie wordt steeds relevanter, zeker in een stad als Rotterdam. Zomers worden heter, we krijgen meer droogte en meer hevige regen. Hoe ga je daar mee om? Wat kan er veranderen in de openbare ruimte van de stad om het klimaat fijn te houden? Is de stad daar niet te vol en druk voor? 

Ontwerpers laten zien dat er nog genoeg mogelijkheden zijn. Met creativiteit en samenwerking kan de stad een klimaatadaptieve plek worden. En daar kunnen kinderen ook mee aan de slag!

 

Tijdens de workshop gaan leerlingen onderzoek doen op het schoolplein, leren ze over hitte en klimaatadaptatie, testen ze constructies, maken ze in groepjes een ruimtelijk ontwerp en presenteren dit aan elkaar. 

 

Resultaat: een hoop ruimtelijke, architectonische ideeën, en leerlingen met kennis over klimaatadaptatie en inzicht in de kracht van ontwerpen!