Help, de schatkist is leeg! Erfgoed, Financiële educatie

Informatie

Doelgroep
PO Leerjaar 5-6
Locatie
Workshop op locatie Belasting & Douane Museum
Periode
Workshop 31-10-2022 t/m 21-07-2023
Duur
90 minuten Workshop
Leerdoelen
- De leerling wordt tijdens de les zich bewust van de zekere welvaart van de Nederlandse samenleving én kan uitleggen hoe deze welvaart eruit ziet.
- De leerling wordt uitgedaagd bewust keuzes te maken met het verdelen van een budget en deze keuzes te beargumenteren.
-De leerling maakt kennis met maatschappelijke kwesties en de bijbehorende begrippen zoals belastingen, sociale uitgaves of Miljoenennota.
- De leerling bekijkt samen met de klas het erfgoed van de Belastingdienst en legt verbanden tussen de objecten en de begrippen TOEN en NU.
Contactpersoon bij KCR
team Cultuurtraject (cultuurtrajectrotterdam@kc-r.nl)

We staan er niet of nauwelijks bij stil, maar elke dag maken we gebruik van allerlei zaken, zoals fietspaden of het voetbalveldje in de buurt. Dat vinden we de normaalste zaak van de wereld. Maar wie betaalt al die zaken waar we gebruik van maken? Dat geld komt niet zomaar uit de lucht vallen! In Nederland hebben we met elkaar afgesproken allemaal een deel van ons geld in een gezamenlijke schatkist te stoppen, zodat we voor zulke belangrijke dingen samen kunnen betalen.

 

In deze museumles leer je hoe ieder jaar opnieuw die schatkist weer gevuld wordt, maar ook hoe het is om in de schoenen van een minister te staan. Bekijk de video en breng aansluitend een bezoek aan het Belasting & Douane Museum om kennis te maken met de Nederlandse schatkist in Help, de schatkist is leeg.