Feest / Partytjie hou / Partido fotografie en culturele identiteit

Informatie

Doelgroep
PO Leerjaar 5-6, 6-7-8 (Montessori-Jenaplan)
Locatie
Workshop op locatie Nederlands Fotomuseum
Periode
Workshop 25-10-2021 t/m 14-07-2022
Duur
90 minuten Workshop
Leerdoelen
- Vergroten 21e eeuwse vaardigheden; sociale en culturele vaardigheden en creatief denken
- Leren luisteren en beargumenteren en vergroten woordenschat
- Begrip en verbinding creëren tussen culturen
- Creativiteit en visuele kennis vergroten
Contactpersoon bij KCR
team Cultuurtraject (cultuurtrajectrotterdam@kc-r.nl)

Over de hele wereld vieren mensen feest! In sommige landen dansen ze de hele nacht, soms gaan mensen verkleed in een optocht, laten ze lampions de lucht in gaan of ze eten gewoon gezellig een tompoes met de verjaardag. Soms viert men feest omdat de koning jarig is en soms omdat op die datum het land was bevrijd. Wat blijkt; over de hele wereld ziet feest er anders uit.

 

In de workshop Feest / Partytjie hou / Partido gaan de kinderen onderzoeken hoe het thema ‘feest’ is vastgelegd d.m.v. fotografie (door de eeuwen heen). Met foto’s uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum en de nieuwste tentoonstelling De Eregalerij van de Nederlandse fotografie gaan ze op zoek naar deze (feest)verhalen. Van het portret van de kroonprins van Yogyakarta, gefotografeerd op Java rond 1890 door Kassian Céphas tot de dansende Remy en Suzy in de Geertlandthofschool, gefotografeerd door Carel van Hees in Rotterdam.

 

Onder begeleiding van de museumdocenten onderzoeken de kinderen thema’s als identiteit, feest en rituelen. Ze gaan met elkaar in gesprek over beeld, leren meer over fotografie en maken hun eigen feesttaart-foto ZONDER camera!