De StraatStaat Burgercultuur vs Straatcultuur

Informatie

Doelgroep
VO Praktijkonderwijs Leerjaar 2, 3
VO Vmbo BBL/KBL Leerjaar 2, 3
VO Vmbo TL/Mavo Leerjaar 2, 3
VO Havo Leerjaar 2, 3
Locatie
Voorstelling op locatie Theater Zuidplein
Workshop op school
Periode
Voorstelling 09-11-2021 t/m 11-11-2021
Workshop 21-11-2021 t/m 16-12-2021
Duur
60 minutenuten Voorstelling
60 minuten Workshop
Leerdoelen
- Identiteit
- Leefwereld
- Reflecteren
- Inlevingsvermogen /Empathie
Contactpersoon bij KCR
team Cultuurtraject (cultuurtrajectrotterdam@kc-r.nl)

De StraatStaat is een sociaal-artistiek, multimediaal theater- en filmproject over de kloof tussen de ‘straatcultuur’ en de ‘burgercultuur’. Samen met jongeren, maar ook met politie, jongerenwerkers, leerkrachten, familieleden, sociologen en criminologen geven we inzicht in - en vorm aan - de gevoelens, behoeftes en onbegrip die hierover in heersen de maatschappij. 

 

De voorstelling
Jongeren pendelen tussen verschillende werelden: de wereld van thuis, school, werk en die van de straat. Maar waar houdt de ene op en waar begint de andere? Waar botsen die werelden? Wanneer verandert de straat van een alternatieve plek waar je je thuis voelt, in een onveilige en veeleisende omgeving waar je niet meer los van lijkt te kunnen komen? Wat doe je dan? En welke dilemma’s komen de jongeren tegen binnen dat conflict op het vlak van o.a. drugs en drank, relaties en seksualiteit, samenhorigheid, omgaan met geld, (huiselijk) geweld, cyberpesten en groepsdruk? Met de StraatStaat proberen we dit inzichtelijk te maken en de kloof tussen de verschillende werelden te dichten en afstanden te overbruggen. Want alleen zo komen we dichter bij elkaar. 


De workshop
Naast een voorstelling bieden wij ook workshops aan. Hierin gaan wij samen met de jongeren de diepte in middels nagesprekken- en theatrale opdrachten en krijgen zij de kans te reflecteren op bovenstaande vragen, maar ook andere onderwerpen die aan bod komen gedurende de voorstelling.